Sober met de feestdagen: zo kom jij sterk de feestdagen door

Eenzaamheid tijdens de feestdagen header So.life Club

Herken jij het gevoel van eenzaamheid tijdens de feestdagen? Jij zit dan helemaal niet zo merry en happy in je vel. Ook vind je wellicht de associatie van de feestdagen met alcohol een grote uitdaging. Als dat zo is, herken je een of meer van deze lastige of pijnlijke situaties misschien wel.

Alleen op de bank

Romantisch samen onder een fleecedeken voor de buis kijkend naar All You Need Is Love is voor velen de standaard kerstdag-besteding. Wanneer je niemand hebt om knus mee op de bank te zitten en je het moet doen met you, yourself and… you, sluipt het gevoel van eenzaamheid er zo in. Vooral wanneer anderen op social media enorm pronken met wat ze wél hebben. Die paar biertjes of die fles wijn bieden je dan de warmte die je van anderen deze feestdagen niet krijgt.

In gemeenschap, maar toch alleen

Ben jij gezegend met een grote familie of vriendengroep die graag uitpakt met Kerst? Maar ervaar je alsnog een gevoel van eenzaamheid? Dit is een veelvoorkomend probleem. ‘’Gelukkig’’ staan er een hoop drankjes op tafel om dit gevoel te sussen.

Weet jij trouwens hoe lang je lichaam erover doet om alcohol uit je systeem te krijgen en te herstellen? Dat is véél langer dat je denkt… lees het hier.

Meer prikkels dan de kerstboom

Prikkels, prikkels en nog meer prikkels. Van lichtjes, tot liedjes en een heleboel mensen met de leukste vragen als: ‘’Hoe is het in de liefde?’’, ‘’Wat doe je nou echt voor werk?’’, ‘’Waarom heb je nog steeds geen huis gekocht?’’. Tel tot 10… Een drankje om te ontspannen? Kom maar door.

Het familiediner

Families zijn als takken aan een boom. Familieleden groeien verschillende richtingen in en blijven alsnog een geheel, want ze bezitten tenslotte dezelfde wortels. Of je nu een hechte familie hebt of een familie waar alle banden aan zijden draadjes hangen, in elke familie zitten er bepaalde patronen vastgeroest zonder dat je dit doorhebt; zowel positieve als negatieve. Deze patronen hebben onbewust invloed op de omgang in de familie en dit is misschien extra merkbaar tijdens familiegelegenheden als de feestdagen. Dit kan de nodige spanning meebrengen. Een drankje tegen de spanning dan maar? 

Misschien herken jij de volgende patronen wel in jouw familie… lees hier alles over familiesystemen.

Familiediner eenzaamheid tijdens de feestdagen

Hoe om te gaan met deze situaties?

Als een of meer van de bovenstaande situaties je bekend voorkomen, is het niet gek dat je misschien nu al met een knoop in je maag zit. Want hoe ga je de 0.0 lifestyle volhouden als de verleidingen zo groot zijn en mensen je niet steunen?

Over grenzen gaan 

Tijdens de feestdagen zijn mensen geneigd meer te drinken. Uit verveling, om het gezelliger te maken of uit gewoonte, ‘Want dat hoort toch bij de feestdagen’. Wanneer je geen alcoholisch drankje wil vinden mensen je flauw of ongezellig. Nee zeggen wordt het je niet makkelijker gemaakt zo. Vooruit dan maar, eentje dan.

Veel meer dan alleen nee zeggen tegen alcohol

In de So.life Club zijn dit veelbesproken situaties. Er zijn veel mensen die met dezelfde dilemma’s en confrontaties dealen. De weken voor de feestdagen ga ik daarom zoveel mogelijk oplossing aan de So.life-community bieden, zodat de leden sterker de feestdagen doorkomen. Van tips, challenges, sprekers, cursussen en ervaringen/verhalen van zowel mij als de leden. Alles om je sterker in je schoenen te doen staan in deze periode vol extra triggers. 

Heb jij die extra steun nodig? Wees dan vooral welkom in de community. Een plek waar iedereen in hetzelfde schuitje zit en iedereen elkaar motiveert. Een veilige club waar je jezelf mag zijn. Wellicht is dit nét het zetje dat je nodig hebt. Experts, ervaringsdeskundigen en een hechte community zitten op je te wachten.

Deze inspirerende dingen loop je (nu nog) mis!

Geschreven door: Flamboyant Branding & Marketing