Is een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd?

Of werkt het misschien ook andersom? Als je hoofd opgeruimd is, dat je dan ook beter de rust kan bewaren in je omgeving?

Stoppen met drinken en rust in je omgeving

De meeste mensen vertellen mij dat wanneer je stopt met drinken je zo onwijs veel meer prikkels waarneemt. Je zit bijvoorbeeld in een restaurant te eten en je hoort de messen op de borden, de stemmen die steeds luider worden, de geur in het restaurant en je probeert je ook nog eens te focussen op je gesprekspartner. Hard werken is dat. Zeker wanneer je net gestopt bent met drinken en ook nog triggers ervaart in de horeca. Soms is het overgeven aan de situatie en je lot accepteren, maar er zijn zeker dingen die je kan doen om het iets rustiger te maken. Lees gauw verder.

Ja zeggen tegen jezelf én tegen je leefomgeving

We kijken met So.life Club heel graag naar waar je ‘ja’ tegen kunt zeggen. Dus dat doen we ook als het over een rust in je hoofd gaat. Waar heb je wel invloed op? Waar kan je wel iets aan doen om de prikkels te dempen? Neem nou even je huiselijke omgeving als voorbeeld. Wordt jij er rustig van als overal prulletjes liggen? Als de kussens niet recht op de bank liggen en je kledingkast een ruïne lijkt? Ik denk dat ik dat antwoord al weet.

Snel afgeleid

Na een aantal jaar een heleboel mensen ge-coacht te hebben is mijn ervaring dat veel mensen die struggelen met hun alcoholgebruik ook de mensen zijn die niet bijzonder georganiseerd zijn, snel afgeleid, dopamine gericht en ietwat chaotisch zijn. Je kan je voorstellen dat wanneer je stopt met drinken en er nog meer prikkels bijkomen, dit niet perse een geweldige combinatie is. Ik ervaar dit zelf ook. Ik kan heel goed aan een klus beginnen zoals de kledingkast opruimen. Ik ga vliegend van start en gooi alles uit mijn kast om het vervolgens netjes en op kleur weer te gaan inrichten. Na een half uur gebeurd er iets waardoor ik afgeleid ben en ineens vergeten ben waar ik ook alweer mee bezig was. Resultaat: Een half opgeruimde kast die mogelijk nog minder werkbaar is dan ‘ie was. Herkenbaar?

De wellness ervaring

Maar wat je vast zal herkennen is het feit dat als het wel lukt, je wel iets hebt geordend en gefikst hebt, het zo onwijs fijn voelt. Dat je heerlijk op de bank kan liggen in een opgeruimd huis. Een echte wellness ervaring.

Lief zijn voor jezelf

Je ruikt het buiten, de lente is in aantocht dus laten we een beetje lief voor onszelf zijn. Lief zijn is ook dat klusje even wel doen omdat je daarna een fijn gevoel hebt. Wel even die lente- en zomer kleren ordenen en op kleur hangen want wat worden we er blij van. Ik vond wel dat we wat hulp mochten krijgen want het is zo belangrijk; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en dat werkt echt zo. Andersom geldt ‘ie ook, vind je niet? Een opgeruimd hoofd is een opgeruimd huis. Dus als je huis een bende is, vraag jezelf dan altijd af; is dit omdat ik misschien intern ook stress heb? Is het onrustig in mijn hoofd? Vaak zie je dat terug in je leefomgeving.

Handvatten voor de lente schoonmaak

We hebben een expert in de Club uitgenodigd om ons handvatten te geven hoe we dit aan kunnen pakken met fijne praktische tips. Ook gaan we kijken naar de oorzaak. Wat vertel je tegen jezelf waardoor je uitstelgedrag vertoond en dingen niet doet terwijl je zo goed weet dat het je blij maakt? Niemand minder dan Yael Seignette van Perfect Organized Amsterdam komt ons vertellen wat wij kunnen doen om dit duurzaam aan te pakken. Zij ‘organized’ al jaren huizen van mensen en kijkt ook naar de onderliggende redenen waarom iemand het moeilijk vind om dingen weg te gooien bijvoorbeeld. Een perfecte timing om dit aan te pakken want ik ruik de lente al!!

Dinsdag 28 maart was zij in de Club en vroegen wij haar het hemd van het lijf. Gewoon om weer even in actie te komen, om geprikkeld te worden om rustig die lente in te gaan. Want laten we eerlijk zijn; de lente zit voor veel mensen vol met alcohol triggers. Laten we goed voor onszelf zorgen! En dan hoort dit daar ook bij. Benieuwd geworden? Kijk in de club de ‘replay’ terug.

Hier vind je meer informatie over de Club, en wat je allemaal misloopt als je daar (nu) nog niet bij zit!