Heeft het stoppen met alcohol invloed op je relaties?

Herken jij het gevoel dat je relaties veranderen sinds jij gestopt bent met drinken? Die ene vriend of vriendin vraagt je toch wat minder voor een avondje uitgaan of de verbinding met je partner is wat verder te zoeken?

Relaties vs. alcohol

Ik hoop natuurlijk dat jouw relaties exact hetzelfde zijn gebleven sinds je gestopt bent met drinken. Dat je je gewaardeerd voelt in je liefdesrelatie en je vriendschappen. Dat iemand jouw alcoholvrije journey volgt en staat te cheerleaden aan de zijlijn. Dat is wat ik jou persoonlijk gun, maar eigenlijk iedereen.

Echter zie ik ook vaak dat er flink geschud wordt aan relaties wanneer je stopt met drinken. Dat vriendschappen niet meer hetzelfde zijn of dat je liefdesrelatie verandert. Hoe zit dat? En waarom is dat soms het geval?

Liefdesmomentje

Misschien herken je het wel. Jij en je partner hebben altijd een speciaal momentje op bijv. vrijdagmiddag. Jullie komen thuis uit het werk, de (eventuele) kids liggen op bed en jullie trekken samen een flesje wijn open. De gesprekken komen moeiteloos op gang. Je gaat net iets dieper in op hoe je week er eigenlijk uit zag, wat er op werk is gebeurd en hoe dat vervelende gesprek met die vriend of vriendin van de week verliep. Jullie luisteren naar elkaar en het is echt even tijd voor jullie samen. Misschien ontspannen jullie beide wel zo dat er intimiteit plaats vindt en daarna lief samen in slaap vallen.

Sleur…

Dit is in best veel liefdesrelaties het geval. Dat de verbonden momenten samen, ook vaak verbonden zijn met alcohol. Dat jullie het gewend zijn om op deze manier samen stoom af te bazen en daardoor dichterbij elkaar komen. Misschien is het wel zo’n gewoonte dat jullie zonder een wijntje of speciaal biertje niet meer echt makkelijk kunnen verbinden. Dat ‘een nuchtere date’ al heel erg lang geleden is en dat je de rest van de week opgeslokt wordt door het dagelijks leven. 

Jij stopt, de ander drinkt door

Als 1 van de twee last ondervindt van zijn/haar alcohol gebruikt en er mee stopt, kan je je best voorstellen dat dit anders wordt. Dat die momenten van verbinding, samenzijn en misschien wel seks, er weinig of minder van komen. Dit kan onwijs ingewikkeld zijn en vooral; nieuw zijn. 

Misschien staat jouw partner wel achter jouw beslissing, maar geeft je partner ook aan dat hij/zij iets mist. Je partner vindt het niet leuk om alleen een fles wijn te drinken en voor je het weet ben je dit (soms enige) momentje met elkaar kwijt. De sleur sluipt er verder in en er moet iets veranderen. 

Worden er zaken helder?

Los van de partners die heel begrijpend zijn in de 0.0 journey van hun partner, hoor ik ook meer dan eens dat de wederhelft het ‘onzin’ vindt, of opmerkingen laat vallen zoals; ‘ja, maar zoveel dronk jij toch niet? Je kan toch wel 1 wijntje met me meedoen?’ 

In dat geval is het helemaal hard werken. Niet alleen voor je relatie, maar ook voor je eigenwaarde en het gevoel te hebben dat iemand je serieus neemt. 

In de 1:1 gesprekken die ik voer is het zelfs wel eens voorgekomen dat door het stoppen met drinken zaken zo helder worden dat ze ervoor kiezen om alleen verder te gaan. Dat de relatie toch niet zo paste en dat ook de liefdesrelatie veel meer op alcohol gebaseerd was dan ze dachten. Iemand gaat op eigen houtje verder en bloeit helemaal op. Daarnaast verandert zeker bij vrouwen de hormoonhuishouding flink! Je kan daar HIER meer over lezen.

Veel meer dan alleen nee zeggen tegen alcohol

Stoppen met drinken is zoveel meer dan alleen dat glas niet nemen. Fundamentele zaken in je leven worden zo helder. Dit zie je ook terug in vriendschappen. Met welke vrienden of vriendinnen ben je echt 100% op je gemak? Kan je nuchter net zoveel lol en diepgaande gesprekken hebben dan met alcohol? Welke vrienden luisteren echt naar je? Hebben oprechte interesse in wat jij meemaakt? Dat zijn mensen die je wil in je leven. Dat zijn de mensen waarvan je oxytocine hormoon op hol slaat.

Het knuffelhormoon to the rescue!

Oxytocine noemen we ook wel het knuffelhormoon. Oxytocine is een hormoon dat in de hypothalamus wordt aangemaakt en nauw betrokken is bij zaken als sociaal contact, zorg voor een ander, vriendschap, moederbinding en romantische interacties. Het speelt ook een belangrijke rol bij de bevalling en borstvoeding. Zo bevordert oxytocine het transport van spermacellen bij de conceptie, het samentrekken van de baarmoeder tijdens barensweeën en het op gang brengen van de borstvoeding na de bevalling.

Oxytocine komt van nature voor in het lichaam en wordt met name aangemaakt bij sociale interacties en huid-op-huidcontact. Denk aan een fijn gesprek met een vriendin, het aaien van een huisdier, een knuffel met je partner of het geven van borstvoeding aan je kind. Hoe vaker je oxytocine aanmaakt, hoe meer sociale interacties je wilt aangaan om dit goede gevoel te herhalen.

Het is dus duidelijk dat als we op een nuchtere manier meer verbinding willen maken, we dus meer oxytocine nodig hebben. Meer knuffelen is dus een goed idee, meer huid-op-huid contact, iemand vaker of langer in de ogen kijken en echt luisteren naar iemand. 

Dit zou dan meteen de tip zijn om je vriendschappen en liefdesrelaties een boost te geven. Als je oxytocine voelt, wil je het vaker voelen. Dus het is een soort van kettingreactie. 

Hulp onderweg door Drs. Nynke Nijman

Om dieper op dit onderwerp in te gaan en zodat we de relaties aantrekken die we willen in dit leven, gaan we deze maand in de Club dieper in op het onderwerp relaties & vriendschappen. Dit doen we samen met een expert. Dat is niemand minder dan Nynke Nijman. We duiken samen in onze relaties, seksualiteit en intimiteit, maar natuurlijk ook vriendschappen. Om ze beter te maken. En echter… Want nu jij de echte versie van jezelf aan het worden bent, mogen je vriendschappen en relaties dat ook worden.

We merken dat we in de Club ons erg verbonden voelen met elkaar. Zonder dat we elkaar ooit gezien hebben en misschien wel heel verschillend zijn. We hebben 1 ding gemeen, en dat is de wens om onverdoofd door het leven te gaan. Dat is genoeg om ons onwijs verbonden te voelen met elkaar!

21 Februari om 20:00 is Psycholoog en relatietherapeut Nynke aanwezig in de Club. 

Hier vind je meer informatie over de Club, en wat je allemaal misloopt als je daar (nu) nog niet bij zit!