Patronen doorbreken: hoe een familiesysteem de oplossing biedt

Voel jij regelmatig onderhuids een hoop emoties borrelen, maar heb je geen idee wat is het is of waar het vandaan komt? Het kan komen door aangeleerde patronen waar jij je waarschijnlijk niet bewust van bent. Wat als ik je vertel dat je hier middels een familieopstelling wél een vinger op weet te leggen? Door dieper te kijken, de innerlijke zolder op te ruimen en je leven in te richten zoals jij dat wil. Een leven zónder ‘nare’ patronen en onverklaarbare emoties. In deze blog leg ik uit wat een familiesysteem inhoudt en vertel ik een persoonlijk verhaal over die van mij.

Familieopstellingen: wat is dat precies?

Een familieopstelling, ook wel systemisch werk genoemd, biedt mogelijk inzichten in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Maar ook geeft het inzicht in de manier waarop jij over dingen nadenkt. Het ‘doen van dingen’ en ‘over dingen denken’, kan betrekking hebben op van alles uit je dagelijkse leven; over familie-, liefdes- of collegeale relaties, verleidingen, de omgang met geld of jouw emotionele reacties. En dit is nog niet alles. 

Hoe je over dingen denkt en handelt, heeft voor een groot deel met patronen te maken. Deze patronen nestelen zich in je systeem in je jeugd. Het zijn niet alleen de patronen van je ouders die je meekrijgt, maar ook die van vorige generaties uit je familie. Zonder dat je het weet, doen deze patronen meer met je emoties dan je denkt. Het enige wat je hiervan merkt, zijn (psychische) klachten.

Onverklaarbare nare emoties

Helaas kampen veel mensen – misschien ook jij – met onverklaarbare negatieve emoties. Je bent bijvoorbeeld bang om alleen te zijn, kunt slecht nee zeggen óf stelt alleen maar hoge eisen aan jezelf waardoor je nooit tevreden bent. Om deze nare emoties, ofwel onbewuste systemen/patronen, te verzachten kan je veel alcohol drinken, onverantwoord feesten of overmatig geld gaan uitgeven. 

Dit zijn allemaal vormen van coping-mechanismen om deze lastige emoties niet te voelen. Deze copingvormen hoeven niet alleen te maken hebben met verdovende middelen of geld, maar ook met het overvol plannen van je agenda, omdat je voor jouw gevoel alles moét doen, of jezelf continu afsluiten van sociale contacten, doordat je juist bang bent om gekwetst te worden. 

”Ik ben gewoon zo”

Waarom je in de eerste instantie deze vervelende systemen en gevoelens hebt, kan al voortkomen door familiesystemen. Sommige oorzaken zijn hedendaags geen vinger op te leggen, maar gaan dus ver terug je familiegeschiedenis in.

”Het zit gewoon in mij” of dat je ”gewoon zo bent”, ligt toch iets genuanceerder.

Mijn familiesysteem en patronen

Ook ik ervaar(de) patronen in mijn systeem die mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Hoe dat zit, zit zo: ik groeide op in een gezin met vijf kinderen. Ik had een jonger en ouder zusje, dus ik was een ‘middel-kind’.  

Ik heb in mijn jonge jaren een aantal patronen aangeleerd.

  • Ik ben snel zelfstandig geworden en ging snel het huis uit
  • zeuren deed ik niet als iets niet meer mocht
  • ik maakte snel plaats voor anderen

Zoals je dit nu ziet, klinken dit niet als nare patronen. Ik heb er zeker weten veel aan gehad, maar wat hier ondertussen ook ontstond, was:

  • dat ik anderen belangrijker vond en mezelf op de laatste plek zette
  • ik nam geen ruimte in, waardoor ik me nooit gezien voelde
  • qua uiterlijk en innerlijk vond ik mezelf enorm middelmatig, een 6-je
  • een eigen mening had ik niet
  • ik was overall erg onzeker

Gelukkig ben ik hiervan afgekomen. Om mij hiervan los te weken, heb ik familieopstellingen gedaan, systemisch werk en gesprekken gevoerd met mijn ouders, broers en zussen. Ik heb zoveel over mijn familie én mezelf geleerd. In dit proces heeft ook niemand de schuld van iets gekregen. Het gaat ook om patronen herkennen en erkennen. En dat is helemaal oké.

Zo kom jij achter jouw familiesysteem

Je familiesystemen ontdekken doe je onder begeleiding van een psycholoog of therapeut. Er zijn verschillende manieren om een familiesysteem in kaart te brengen.

Hoe werken familieopstellingen?

Gedurende dit proces worden huidige problemen of situaties gekoppeld aan ervaringen van vroeger. Ben jij onzeker over je werk? Vind je het lastig om liefdesrelaties aan te gaan? Of heb je bepaalde angsten? Etc. Door een familiesysteem in kaart te brengen ontdek je onbewuste dynamieken, die er mogelijk voor gezorgd hebben dat je momenteel handelt en denkt zoals je gewend bent. Zo ontdek je dat iets niet ‘’gewoon in jou zit’’ of dat je ‘’gewoon zo bent’’, maar het patronen zijn die je kunt doorbreken.

Themamaand So.life Club: it’s in the family

Ook in de So.life Club gaan we dieper in om familiesystemen. Dankzij Els van Steijn (systeemcoach en auteur) en Bibi Schreuder (systeemcoach, auteur en mede-eigenaar Bert Hellinger Instituut) leer je alles over de werking van familieopstellingen. 

Het doel van deze themamaand is om onder de loep te nemen wat voor patronen en overtuigingen jij in je systeem hebt, terwijl die niet van jou zijn. Wellicht ontdek je nieuwe dingen over jezelf, valt alles op zijn plek of ondervind je dingen waar je eigenlijk niet van bent gediend. Uiteindelijk leer je jezelf steeds beter kennen, waardoor jouw pad steeds een logischer pad wordt. Het kan een echte eye-opener zijn.

Gedurende dit thema hebben we bij de So.life Club een event: de Innerlijke Verbindingsreis. In de club doen we graag aan dit soort events om mensen met anderen te verbinden én met zichzelf. Dit doe ik in samenwerking met diverse experts, zodat we de clubleden écht een stap verder brengen in hun So.life-lifestyle. Een vrij leven, waarbij ze beginnen met leven. Neem gerust een kijkje.

Bronnen: psychologiemagazine.nl, psyned.nl, onlineontspannen.nl, academievoorsystemischwerk.com, jouwpersoonlijkegroei.nl

Geschreven door: Flamboyant Branding & Marketing