Sinds ik (Esther) gestopt ben met drinken, merk ik de effecten op mijn productiviteit en focus. Ja, want echt alcohol nuttigen heeft effect op je productiviteit en focus de volgende dag, soms heeft dit zelfs langer effect. Soms merkte ik dat ik allerlei plannen had voor mijn weekend. De was wegwerken, even mn fiets laten maken, verse bloemen halen, langs mijn ouders… En dat dat allemaal in het water viel omdat ik op vrijdag mijzelf niet kon inhouden en er een paar uur lol van had. Maar wat kost het voor tijd daarna? Bakken van tijd. Die ik nu over heb.
Los van dat ik katerig was en nergens zin in had, trok ik die avond de hele week in. Niet gefocust en het gevoel ‘de dag door te moeten komen’. ’s Avonds had ik bijvoorbeeld geen zin om iets te doen. Dan was het opeens weer donderdag en begon het weekend alweer. Dood vermoeiend. Maar wat een bakken met tijd heb ik nu!
Ik leg je hieronder graag uit waar dit allemaal vandaan komt!
Brain fog.. Wat is dat toch?
Alcohol is een stof die al duizenden jaren wordt geconsumeerd en is in onze samenleving een sociaal geaccepteerde en veelvoorkomende drug. Hoewel het drinken van alcohol in een kleine hoeveelheid geen direct gevaar vormt voor onze gezondheid, zijn er zeker meer negatieve gevolgen aan verbonden. Dit is natuurlijk verbonden aan het regelmatig en excessief drinken van alcohol. Eén van de gebieden die hierdoor kunnen worden beïnvloed, is de focus en productiviteit.
Wanneer we alcohol drinken, beïnvloedt dit onze cognitieve functies. Het eerste effect dat we kunnen waarnemen is de invloed op ons reactievermogen en onze coördinatie. Naarmate we meer drinken, kan het ook invloed hebben op ons vermogen om helder te denken en te focussen op taken.
Eén van de meest opvallende effecten van alcohol op onze focus is de zogenaamde “brain fog”. Dit is het gevoel van desoriëntatie en verwarring die we ervaren na een avondje drinken. Het ertoe leiden dat we ons de volgende dag moe en sloom voelen en het kan ons vermogen om helder te denken en efficiënt te werken belemmeren. Herken jij dit en wil je echt even een tijdje stoppen met het nuttigen van alcohol? Doe dan mee met de ’40 dagen challenge’.
Waarom het nu wel makkelijk wordt om nee te zeggen?
Tijdens deze 40 dagen leer je dieper naar jezelf te kijken en ontdek je de onderliggende oorzaken van jouw drang naar alcohol. Je leert veel meer dan alleen hoe ermee om te gaan, maar ook waarom de behoefte er in de eerste instantie is. Als je de redenen weet waarom je snakt naar dat ene wijntje, is het vele malen makkelijker om de verleidingen te tackelen. Schrijf je hier in voor de 40 dagen challenge die start op 22 mei 2023.
Een andere manier waarop alcohol onze productiviteit kan beïnvloeden
Alcohol heeft ook effect op onze slaap. Hoewel alcohol in eerste instantie ons kan helpen om in slaap te vallen, kan het ook onze slaapkwaliteit juist negatief beïnvloeden. We kunnen ’s nachts vaak wakker worden en zijn minder goed in staat om weer in slaap te vallen. Dit uit zich de volgende dag in een vermoeid gevoel als je opstaat. Deze ‘slechte nacht’ kan onze concentratie en reactiesnelheid vertragen, waardoor we minder productief zijn in ons werk.
Het is belangrijk om te onthouden dat de effecten van alcohol op onze focus en productiviteit niet alleen van invloed zijn op de dagen waarop we alcohol drinken, maar ook op de dagen daarna. Als we bijvoorbeeld op vrijdagavond uitgaan en te veel drinken, kan dit ons vermogen om effectief te werken op maandagochtend nog steeds beïnvloeden.
Maar wat nou als we stoppen met drinken?
Het is belangrijk om te benadrukken dat de effecten van alcohol op onze focus en productiviteit niet onmiddellijk verdwijnen als we stoppen met drinken. Het kan enige tijd duren voordat ons lichaam en onze hersenen zich volledig herstellen van de schade die is aangericht door regelmatig alcoholgebruik.
Echter, na verloop van tijd, als we ons alcoholgebruik verminderen of stoppen, kunnen we positieve veranderingen in onze focus en productiviteit ervaren. Het niet drinken van alcohol kan onze hersenen helpen om optimaal te functioneren en ons vermogen om taken uit te voeren en te concentreren te verbeteren. Het kan ons ook helpen om meer energie te hebben en ons minder vermoeid te voelen, wat weer kan bijdragen aan een hogere productiviteit. Denk aan de ‘4-uur dip op kantoor’, die verdween bij mij als sneeuw voor de zon. Bovendien kan het ook je slaapkwaliteit verbeteren. Door minder of geen alcohol te drinken, kunnen we ons lichaam helpen om de slaap te krijgen die het nodig heeft om ons de energie te geven die we nodig hebben om efficiënt te werken.
Een andere manier waarop minder of geen alcohol aan kan bijdragen aan een verbeterde focus en productiviteit, is door het verminderen van afleidingen. Als we regelmatig alcohol drinken, kan dit leiden tot vermindering van onze disciplines en toewijding, waardoor we ons sneller laten afleiden door dingen die minder relevant zijn op dat moment. Door de alcohol te verminderen of te stoppen, kunnen we onze discipline en toewijding versterken, waardoor we ons beter kunnen concentreren op de taken die voor ons liggen.
Lees hier een andere blog over de effecten van stoppen met alcohol op je lichaam en geest.
‘You can do anything the moment you stop doing everything’
Stoppen met alcohol heeft dus een onwijs groot voordeel op je focus, productiviteit en creativiteit. Maar dat het niet ineens gebeurd is wel een feit. Dus geduld is (wederom) een schone taak. Reflecteren kan je leren zeg ik altijd. Dus trek er eens een maand voor uit en maak de balans op. Houdt een dagboekje bij voor 3 punten op de dag. Bijvoorbeeld wanneer je wakker wordt, na je lunch en het einde van de middag of begin van de avond. Zie je verandering? Ik denk het wel!
Ik wil je heel graag een luistertip meegeven. Een super toffe podcast van Giel Beelen en Mark Tigchelaar. Mark Tigchelaar is oprichter van the Focus Academy. Daarmee wil hij een hele nieuwe beweging creëren. Waarbij het niet alleen gaat om productiviteit maar flow en dus geluk. Zijn lijfspreuk is ‘You can do anything the moment you stop doing everything’.
Wil je liever ook beeld? Bekijk de video dan hier op YouTube.
Geschreven door: Wouter ten Hove
Bron: Mark Tigchelaar. Boek: Focus AAN/UIT