Triggers in het voorjaar: zo leer jij nee zeggen

Alcohol triggers in het voorjaar - nee zeggen - sober in life. jpg

Zodra de temperaturen beginnen te stijgen, ben ik het liefst de hele dag buiten. En zo denkt mijn omgeving ook. Want wanneer de zomer in aantocht is, stromen de appjes met uitnodigingen om het terras op te gaan, binnen. Desondanks het fijne zonnetje, is de voorjaarsperiode voor sommigen van ons een lastige periode… Want, áls je op een vol terras zit, ‘hoort’ daar een drankje bij. Met deze tips gaat ‘’nee zeggen’’ je gemakkelijker af.

Verleidingen weerstaan

Nu de zomer weer in aantocht is, wil iedereen weer op pad om te genieten van de buitenlucht. Onze sociale kalenders raken steeds weer voller en voller met leuke afspraken. Minder of zelfs stoppen met drinken, kan in de deze periode lastig zijn vanwege de vele triggers uit je omgeving.   Hoe moet je hiermee omgaan? Ik help je op weg.

Moet je nee zeggen tegen het terras en andere activiteiten?

Nee, hoor! Omdat de wereld weer in bloei staat, hoef jij je niet op te sluiten om triggers te voorkomen. Onderga de triggers en zie deze periode als een persoonlijke uitdaging in jouw proces. Het zal niet iedere dag even makkelijk gaan, maar aan het eind van iedere dag ervaar je gegarandeerd een succesmoment. Jij hebt namelijk voor jezelf gekozen. 

En lukt het echt even niet op het moment zelf? Geen zorgen! De leden uit het membership en ik staan voor je klaar.

Focus je op het positieve

Als je liever niet wil drinken en velen om je heen doen dat wel, word je misschien vaker met jouw eigen proces geconfronteerd. Wat niet altijd even fijn is, omdat je dan in een negatieve mindset kan komen. Probeer juist te focussen op de positieve kanten van je sociale activiteit. Denk aan het samenkomen met de mensen die je gelukkig maken, de gezellige gesprekken, het lekkere eten én het ongegeneerd staren naar andere mensen. Dat laatste is misschien nog wel het leukste aan terrassen, toch? 😉

De zon maakt je gelukkiger dan dat drankje

Ja, echt waar! De zon op je gezicht voelt niet alleen fijn en geeft je een gezond kleurtje, het maakt je ook écht gelukkig. De zon zorgt voor de aanmaak van heel veel gelukshormonen, namelijk endorfine en serotonine. Serotonine is het stofje dat ook is verwerkt in antidepressiva. Wanneer je dus even in de zon gaat staan, laad je jezelf daadwerkelijk op. Uit onderzoeken is gebleken dat 75% van de mensen met mentale klachten de klachten verminderden als de zon meer ging schijnen (RTL nieuws, 2019). De zon is een echte natuurlijke, veilige én katerloze oppepper. Máár, vergeet je niet in te smeren 😉

Nee zeggen zorgt voor meer energie

Als je nee zeggen tegen alcohol volhoudt, ga je je vanzelf steeds energieker voelen. Wanneer je in een situatie terecht komt waar er veel alcohol triggers zijn, denk dan aan alles wat je nog wil doen in het weekend. De volgende dag sta je niet meer gesloopt op, maar fit. Je hebt nu eindelijk genoeg tijd in het weekend om te klussen, sporten, wandelen of hobby op te pakken.  Nee zeggen tegen alcohol geeft je de kans om nieuwe dingen op te pakken.

Bronnen: RTL nieuws