‘Breathe in, breathe out’

Vorig jaar ontdekte ik adem therapie. Een manier om met je eigen ademhaling dichterbij jezelf te komen en daardoor minder trek te krijgen in alcohol. Ik was heel benieuwd en wat ik ervaarde was enorm transformerend kan ik wel zeggen….

Ik ging helemaal open in de verbonden ademhaling sessie, dus ik had niet echt iets verwacht. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen want wat bleek? Ik kon met heel veel liefde en compassie kijken naar de dingen die langs kwamen. Ik voelde een enorme kracht in mijn lijf en kwam er mentaal veel sterker uit. Omdat ik dit zo bijzonder vond, verdient dit een uitleg aan jou. Om je te inspireren en te informeren. Want dit kan zo maar eens super bijzonder voor jou zijn als je met je alcoholgebruik struggled.

Het zonnetje en het warme weer

Nu de temperaturen stijgen en de zon zich wat vaker laat zien, is het verleidelijk om vaker een glaasje alcohol te drinken. Koningsdag staat ook voor de deur en de terrasjes worden misschien wat vaker bezocht. Dit kan voor velen lastige momenten opleveren, om vol te houden om niet te drinken of het te houden bij één glaasje. Zelf vind ik dit altijd lastige momenten om sterk te blijven om niet te drinken. Ademtherapie kan helpen om de drank naar alcohol te verminderen en zo een gezonde levensstijl te bevorderen. 

Ademtherapie is niet alleen super goed voor lichamelijke klachten.. 

Ademtherapie is een vorm van therapie waarbij de ademhaling centraal staat. Door middel van verschillende ademhalingstechnieken kan je lichaam ontspannen en je geest tot rust komen. Ademtherapie kan worden toegepast bij verschillende klachten, zoals stress, angst, hyperventilatie of slaapproblemen. 

Ademtherapie kan ook helpen bij het verminderen van de drang naar alcohol. Bij mensen die snel te veel drinken, is er vaak sprake van een verstoorde ademhaling. Alcohol vermindert de activiteit van de hersenen die de ademhaling sturen, waardoor de ademhaling oppervlakkiger en sneller wordt. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag en een gevoel van ontspanning. 

Door middel van ademtherapie kunnen deze verstoorde ademhalingen worden hersteld. De ademhaling wordt rustiger en dieper, waardoor het lichaam kan ontspannen en de drang naar alcohol afneemt. Ademtherapie kan daarom een belangrijke rol spelen bij het verminderen van alcoholgebruik. 

Even de meest voorkomende voordelen die je kan ervaren met ademtherapie op een rijtje: 

  • Vermindering van stress gevoel en ontspanning voor je lichaam en geest
  • Opruimen van je emotie en eventuele trauma’s
  • Meer focus en betere concentratie
  • Beter in contact met je eigen lichaam
  • Meer zelfvertrouwen en zelfkennis

Hoe werkt ademtherapie en welke ademtherapie gaan wij doen?

Een veelgebruikte methode is de Wim Hof-methode. Bij deze methode wordt de ademhaling intensief geoefend, waarbij de focus ligt op diep in- en uitademen en korte momenten van het inhouden van de adem. Hierdoor kan het lichaam wennen aan een verhoogd koolstofdioxidegehalte en kan het immuunsysteem worden versterkt. Deze methode kan helpen om de drang naar alcohol te verminderen en een gezonde levensstijl te bevorderen.

Wij gaan verbonden ademhaling doen. Dit betekent dat je de inademing verbindt aan de uitademing.  Ademen doe je onbewust en dat is fijn. Het bijzondere aan je ademhaling ten opzichte van je organen, zoals bijvoorbeeld je lever, hart of darmen is dat je ademen ook bewust kan doen. Het kan alle twee. Maar wat is de verbonden ademhaling precies? Met een verbonden ademhaling laat je de tussenpauze die normaal tussen een in- en uitademing is weg. Je verbindt de inademing met de uitademing. Met inademen, adem je zuurstof in. Waarom zou je steeds even wachten? Uitademen staat voor loslaten, als je wacht met uitademen, houd je misschien vast aan negatieve gedachtes. Dit zorgt ervoor dat je lichaam verkrampt. Als je de pauzes weglaat, staat er iets bijzonders op je te wachten. 

Wat zijn de effecten van ademtherapie op het verminderen van alcoholgebruik?

Ademtherapie kan helpen bij het verminderen van alcoholgebruik op verschillende manieren. Ten eerste kan ademtherapie zorgen voor een vermindering van de gevoelens van stress en spanning die vaak leiden tot het drinken van alcohol. Door de ademhaling te reguleren, kan het lichaam op een andere manier ontspannen dan je gewend bent. Hierdoor heb je je glas wijn niet meer nodig om te ontspannen. 

Samen met Airforce.ooo gaan wij deze ademtherapie eens proberen

Bo-Styn heeft samen met Valesca het bedrijf airfoce.ooo opgericht. Het doel van hen is om zoveel mogelijk mensen te leren en inspireren met de superkracht die je al in je hebt: Je adem. Op dinsdag 25 april 2023 om 20:00, geeft Styn een ademsessie via Zoom voor alle leden van So.life Club. Normaal gesproken is de ademtherapeut aanwezig en loopt hij rond tijdens een sessie. Dit kan helaas niet, dus Styn heeft een speciale ademsessie voor ons die iets lichter is, zodat hij dit kan doen via Zoom. 

Geschreven door Wouter ten Hove