De effecten van stoppen met alcohol op je lichaam en geest

‘Minder alcohol drinken’ is naast ’afvallen’ en ’gezonder eten’ een van de populairste voornemens. Het is natuurlijk ook een voornemen dat helaas vaak mislukt. Voordat je het weet lig je weer met een kater op de bank; één van de negatieve effecten van alcohol. Wist je dat – naast het vermijden van een helse kater – er mega veel positieve effecten zitten aan stoppen met alcohol. Hopelijk geeft dit artikel je de motivatie om door te pakken. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn. De effecten van stoppen met alcohol: van 1 dag tot 3 maanden en verder.

Dag 1

De eerste uren na een gezellige avond zijn vaak een van de zwaarste. Je lichaam gaat in detoxmodus en gaat hard aan het werk om alle overtollige alcohol te verliezen. Wanneer je last hebt van misselijkheids-vlagen, koude rillingen en oververmoeidheid, zit je lichaam in dit proces. 

Alcohol werkt vochtafdrijvend en werkt dus uitdrogend. Het gevolg hiervan is hoofdpijn. Om dit enigszins te minderen moet je héél wat water drinken. Als je hierdoor nog steeds niet kunt functioneren is een aspirine altijd nog een idee. 

Na 3 dagen

Na ongeveer 72 uur na je laatste drankje hebben de symptomen hun piek bereikt en zakken ze weg. Nu pas is je lichaam klaar om te beginnen aan het helingsproces. 

2 weken verder

Na 2 weken ga je de eerste effecten van stoppen met alcohol ervaren. Je gaat onder andere beter slapen, je energielevel gaat omhoog, je maag en spijsvertering kalmeren én de kans op gewichtsverlies is aanwezig. 

Er zijn mensen die een drankje juist gebruiken om beter in slaap te komen. Maar, schijn bedriegt. Het lijkt alsof je in een roesje komt en hierdoor rustiger in slaap valt. Jij denkt lekker te slapen, maar je lichaam is hard aan het werk om de alcohol te verwerken. En dat is best een zwaar proces. Ook slaap je minder diep, waardoor je minder uitgerust ontwaakt. 

Wanneer je minder fit wakker wordt en je je futlozer voelt, is het ook lastiger om verleidingen te weerstaan. Hierdoor grijp je sneller naar ongezonde snacks én wellicht weer naar een alcoholische versnapering. Ook zorgt alcohol ervoor dat zuurstof minder goed door je lichaam stroomt, met als gevolg; een uitgeput gevoel.

Effecten van stoppen met alcohol blog
Effecten van stoppen met alcohol

Na 1 maand

Nu begint het nog leuker te worden. Na één maand zijn de effecten van stoppen met alcohol ook aan de buitenkant te zien. Je krijgt namelijk een gezondere, frissere en stralendere huid. Alcohol droogt uit en bezorgt niet alleen knallende koppijn, maar ook een droge, doffe of gezwollen huid, en veroorzaakt bij sommige mensen zelfs rode plekken. Op de lange termijn veroudert alcohol je huid, doordat het de elasticiteit uit je huid trekt. Als je een maand geen alcohol drinkt, geef je je huid de mogelijkheid om nieuwe cellen te ontwikkelen en je elasticiteit te herstellen.

Ook is de kans op nog meer gewichtsverlies aanwezig, máár… niet bij iedereen. Deze mensen krijgen te maken met cross addiction. Hierbij krijg je cravings naar andere, soms nieuwe, dingen. Dit ligt ietwat genuanceerd. In de So.life Club heb ik opmerkelijke effecten van deelnemers verzameld. In deze blog vertel ik over de effecten van 40 dagen zonder alcohol en het cross addiction effect.

Alcohol is ook een echte muscle killer. Dit komt doordat alcohol de productie van groeihormonen in de weg staat. Deze groeihormonen zijn er voor de groei en het herstel van spieren. Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, haal je minder uit je training en ervaar je meer (spier)pijn. 

Na twee weken ervaar je al dat je beter slaapt, moet je nagaan hoe je je voelt na één maand? Heb je sowieso moeite met goed slapen? Dan is het proberen van een avondroutine misschien iets voor jou. Hier vind je 5 tips voor een goede avondroutine, die ik zelf persoonlijk erg fijn vind.

3 maanden (you go!)

Je lever is je dankbaar. Na drie maanden komt je lever weer tot rust. Alcohol is giftig voor je lever en 90% van alle alcohol wordt in je lever verwerkt. Bij overmatig alcoholgebruik kun je zelfs leverbeschadiging en -stoornissen veroorzaken. Dit is al mogelijk na een paar dagen goed doordrinken. 

Na drie maanden hebben de effecten van stoppen met alcohol invloed op je gehele immuunsysteem. Je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer helemaal weer de oude. Hierdoor ben je minder vatbaar voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

En verder…

Zoals je ziet worden de effecten van stoppen met alcohol elke periode beter. En dat is nog steeds niet alles. Op de lange termijn neemt de kans op bepaalde soorten kanker af, verminderen angstklachten, is de kans op depressie kleiner én verbetert je geheugen. Als al deze effecten van stoppen met alcohol je niet overtuigen om eens een periode zonder alcohol te proberen, dan weet ik het ook niet meer. Wist je dat eenmaal 40 dagen zonder alcohol al effect heeft op je lichaam voor het hele jaar? Daar meer over in de 40 dagen challenge 😉

Bronnen: elle.be, nu.nl

Geschreven door: Flamboyant Branding & Marketing