Hoe een avondroutine jouw 0.0 lifestyle gemakkelijker maakt

Ben jij een moeilijke slaper? Of ben je sinds kort gaan minderen met alcohol en heb je het idee dat jouw slaapkwaliteit is verslechterd? Een goede nachtrust is belangrijk om je fit en vrolijk te voelen. Door genoeg én goed te slapen, lukt het je bijvoorbeeld beter om emoties te verwerken en onthoud je sneller wat je hebt geleerd. Maar een uitgerust lichaam en hoofd helpt je ook om nee te zeggen tegen verleidingen tijdens jouw 0.0 lifestyle. Hoor jij bij de 63% van Nederland die ontevreden is over hun slaapkwaliteit? Dan is een avondroutine wellicht dé oplossing voor jou.

Waarom een avondroutine belangrijk is

Een avondroutine geeft rust. En kalmte in je hoofd en lichaam helpen om de eerste fase, de inslaapfase, door te komen. We kennen helaas allemaal wel die nachten dat we liggen te woelen en piekeren, bah! Wanneer je bent gestopt met alcohol drinken en je in een onwennige fase zit, kan het gewoel en gepieker nog heviger zijn. Rustig in slaap komen lijkt voor jou de laatste tijd écht een ver van je bed show. 

Maar, hoe ziet zo een avondroutine er dan uit? 

Hier zijn geen strikte regels voor. Een avondroutine is voor iedereen dan ook anders. Het gaat erom dat je vindt wat werkt voor jou. Tips om een avondroutine op te bouwen ontdek je later in dit artikel.

Een hoge slaapkwaliteit: een cruciaal component voor de 0.0 lifestyle

Wellicht drink jij wel eens een glas alcohol om beter in slaap te komen. Het kalmeert je en je wordt er misschien een beetje rozig van. Schijn bedriegt. Door dat glas alcohol moet je lichaam veel harder werken om in de diepe slaap en de REM-slaap te komen. Hierdoor word je niet uitgerust en fit wakker. 

Erg vermoeid de dagen doorkomen, kan een hoop groei in de weg gaan zitten. De cirkel waar je in terecht komt werkt namelijk zo: als je slaapproblemen hebt, is het moeilijker om van (verslavende/negatieve) gewoontes af te komen, doordat de vermoeidheid de controle over impulsen beperkt en nee zeggen lastiger is. De oorzaak van slaapproblemen is in veel gevallen alcohol. Het is een wisselwerking, ofwel een vervelende cirkel, waar je lastig weer uitkomt. 

Je slaapkwantiteit en -kwaliteit verbeteren

Slaap je elke dag gemiddeld 8 uur, maar blijf je ontzettend moe en begrijp je niet waarom? Dat licht eventueel aan je slaapkwaliteit. De hele nacht ga je door meerdere slaapfases. Zoals je misschien weet zijn er 4 verschillende slaapfases. Gedurende een nacht ga je meerdere keren door deze fases heen zonder dit door te hebben. Fase 3, die diepe slaap, en de REM-slaap zijn de stadia van slaap waarbij je lichaam en geest het meest aan het herstellen zijn. Door alcohol te drinken vertraag en verminder je de werking van deze fases. 

Bouw je eigen avondroutine

Er zijn diverse handelingen die je kunt toepassen in jouw avondroutine. Ik heb 5 avondroutine-tips voor je verzameld die je echt eens proberen moet. Onthoud wel: een avondroutine heb je niet na één keer uitvoeren. Voordat een routine in je systeem zit, duurt het ongeveer 40 dagen. Dus: volhouden, je kan het.

  1. Weg met beeldschermen

Het is verstandig dat je 1,5 uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen wegdoet. Het blauwe licht van je telefoon, tablet of tv brengt je lichaam in de war. Dat komt doordat dit type licht de melatonine-aanmaak verstoort. Dit is het stofje wat je in de slaapmodus brengt.

  1. Zet een slaapalarm

Geen alarm om je te wekken, maar juist om naar bed te gaan. Als je iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, leert je lichaam zichzelf aan om moe en rustig te worden, waardoor je lichaam weet dat het tijd is om te slapen.

  1. Snack niet te laat op de avond

Als je net hebt gegeten voor het slapengaan, is je lichaam nog druk bezig om al het voedsel te verwerken. Je lichaam is veel liever bezig om alle indrukken van de dag te verwerken en jou weer op te laden voor de volgende dag. Door je late night snack belemmer je dit proces.

  1. Start met mediteren

Als mediteer-leek klinkt mediteren misschien lastig. Het gaat er met name om dat je een momentje rust pakt om adem te halen, in contact te komen met je lichaam en te relativeren. Dit hoeven maar 5 of 10 minuten te zijn. In deze paar minuten verwerk je al een heleboel indrukken van de dag en breng je je lichaam in een ruststand door te focussen op je ademhaling. 

  1. Schrijf je hoofd leeg

Wanneer mediteren echt nog te ingewikkeld klinkt om de dagelijkse stress van je af te laten glijden, is het opschrijven van je alledaagse gebeurtenissen ook een goede lossing om tot rust te komen. Door een journal bij te houden, is het makkelijker om te reflecteren en leer je bewuster in het leven te staan. Hierdoor stap je al met een lading minder gedachten je bed in.

Hopelijk helpen deze tips om een stuk meer ontspannen je bed in te duiken en je in de toekomst optimaler je slaapfases doorkomt. In de community van So.life Club gaan we nog dieper in op de slaapfases. En met behulp van een opdrachtenboek leer je nog beter een avondroutine op te bouwen, zodat goed én lekker slapen jouw nieuwste gewoonte wordt.

Bronnen: hersenstichting.nl, expertisecentrumalcohol.trimbos.nl

Geschreven door: Flamboyant Branding & Marketing