7 x tips om te stoppen met drinken!

Ik krijg zo ontzettend vaak de vraag of ik tips heb wanneer je stopt met drinken. Ik dacht: ‘ik begin er gewoon een blog over!’

Ik hoop dat je er iets aan hebt. Als je deze tips volgt denk ik dat je een krachtige start kan hebben aan de 40-dagen challenge die ik doe met Paul Smit, of een periode zonder alcohol die je zelf aan gaat!

7 x tips wanneer je stopt met drinken:
1. Heb het niet in huis!!
Wanneer je de flessen drank gewoon in huis hebt, is de kans dat je weer gaat drinken statistisch gezien vele malen groter! Maak het niet te makkelijk voor jezelf. Heb je het nog in huis en is het niet van jou of wil je het niet weggooien? Maak het dan zo moeilijk mogelijk voor jezelf, en zet de flessen ergens hoog op een plank weg (het liefst in de schuur) waar je ze zo min mogelijk ziet en er vooral heel erg veel moeite voor moet doen om ze te pakken!

2. Verander je omgeving (tijdelijk)
Het is belangrijk om de dingen even niet hetzelfde te doen als dat je deed toen je nog dronk. Drink jij je wijntje altijd op die plek van de bank? Ga dan aan de andere kant zitten. Drink je vaak met een vriend/vriendin in de avond? Spreek ’s middags met hem/haar af of plan een ontbijt-date! Kijk je altijd series tijdens het drinken? Zoek een andere favo bezigheid. Iets wat ik zelf leuk vind om te doen is schilderen op nummer!
Probeer dus zoveel mogelijk dingen anders te doen. Je brein plakt er dan niet meteen het label ‘lekker wijntjes drinken’ op.

3. Haal alternatieven in huis
Het is heel slim om je voor te bereiden op een alcoholvrije periode. Wat ga je nu in de avond drinken? Wat vind je lekker? Haal lekker verse munt in huis of gember. Bekijk de wondere wereld van de alcoholvrije drankjes. Ik vind zelf Gimber met spa rood ontzettend lekker, maar misschien ga jij wel goed op iets anders. Verwen jezelf met een fijn alternatief!

4. Wees niet al te streng voor jezelf
Je krijgt aan het begin vast trek in zoete dingen. ‘Je hebt iets verdiend’ of ‘dan maar een stukje chocolade in de avond’ (of een hele reep ;-)). Je brein schreeuwt om dopamine, die hij even niet meer krijgt uit dat glas wijn. Heel normaal en probeer niet al te streng te zijn door jezelf en geef er soms gewoon lekker aan toe.

5. Begin niet met 4 voornemens tegelijk
Wil je stoppen met drinken? Dan stop je met drinken en focus je je daarop. Ga niet ook nog willen sporten, kilo’s afvallen en een maand geen vlees eten. Dat is te veel. Je brein kan het niet aan, en de kans is heel groot dat je het niet volhoudt als je teveel hooi op je vork neemt. Stap voor stap. Eerst stoppen met drinken… Heb je dit langer dan een maand volgehouden? Pak dan een ander voornemen aan.

6. Ga wandelen in de natuur!
Als je stopt met drinken ga je op korte termijn verschillende hormonen missen waaronder dopamine en ook serotonine. Dit zijn beide gelukshormonen. Serotonine komt vrij bij sporten en ook bij wandelen. Met dit gelukshormoon kan je je zelfs een tikkeltje euforisch voelen. Zoek een goede podcast op en trek je schoenen aan. Wandelen is zo ontzettend gezond!

7. Doe het samen!
Een goed voornemen of challenge volhouden doe je samen. Biologisch gezien functioneren wij het beste in groepen. We willen niet voor de ander onderdoen én we kunnen lastige zaken met elkaar delen. Daarom is de 40 dagen challenge ook in groepsverband. We hebben een platform waar mensen hun moeilijke of leuke momenten kunnen delen en halen onwijs veel steun uit elkaar. Doe het dus bij voorkeur met iemand samen. Heb je een broer, vriend of vriend doe ook graag mee wil doen? Het vergroot je slagingskansen aanzienlijk.

Liefs, Esther <3