Wanneer ben ik een alcoholist?

Wanneer ben ik een alcoholist? Het stellen van deze vraag kan betekenen dat je misschien al in de gevarenzone zit. Of dat je jezelf bezint op je drinkgedrag en je er van bewust bent dat teveel drinken een negatieve invloed heeft op lichaam en geest.

Wat ook de reden is, wij geven je graag antwoord op de vraag: Wanneer ben ik een alcoholist?

Wanneer ben ik een alcoholist

Waarom drinken we teveel?

Sober in Life is opgericht om iedereen die (tijdelijk) wilt stoppen met drinken daarin te ondersteunen. Wij geloven dat leven zonder alcohol een verrijking is voor lichaam en geest. Met regelmaat krijgen we van onze coachees of communitymembers de vraag; wanneer ben ik een alcoholist?

Dat deze vraag wordt gesteld zien we als een goed teken. Minderen of stoppen met drinken begint met bewustwording over je eigen drinkgedrag. En het kan het begin zijn het (tijdelijk) stoppen met drinken. Om jou te helpen succesvol te stoppen met drinken bieden we je verschillende handvatten. Deze lichten we, nadat we antwoord hebben gegeven op ‘wanneer ben ik een alcoholist’ verder toe. Ook vertellen we je graag meer over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Man met glas

Wanneer ben ik een alcoholist?

De Gezondheidsraad adviseert maximaal één glas alcohol per dag te nuttigen. De norm voor overmatig drankgebruik verschilt voor mannen en vrouwen.

 • Voor mannen geldt dat je een overmatige drinker bent (ofwel een alcoholist) wanneer je wekelijks meer dan 21 glazen nuttigt.
 • Voor vrouwen geldt dat je een overmatige drinker bent wanneer je wekelijks meer dan 14 glazen nuttigt.

Inhoudsopgave

Wat zijn nog meer kenmerken van een alcoholist?

De normen van de Gezondheidsraad zijn gemiddelden voor mannen en vrouwen. Maar natuurlijk ligt dit per persoon verschillend. Want onder andere je gewicht en lengte is ook afhankelijk van hoe jouw lichaam en geest omgaat met jouw alcohol gebruik. Daarom geven we, in aanvulling op de normen van de Gezondheidsraad, een aantal extra handvatten waarmee jij voor jezelf kunt bepalen of je al dan niet een alcoholist bent.

 • Je krijgt vanuit je omgeving regelmatig het signaal dat je vaak alcoholische dranken gebruikt
 • Je drinkt om intrinsieke redenen. Zoals het veranderen van je humeur, omdat je stress hebt of omdat je je fijn wilt voelen.
 • Wanneer je niet drinkt krijg je last van ontwenningsverschijnselen
 • Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect, omdat je lichaam en geest steeds meer gewend raakt aan de alcohol
 • Je bent niet meer altijd eerlijk over je drankgebruik.
 • Je krijgt steeds minder interesse in activiteiten uit het dagelijkse leven. Zoals sporten of werken.
 • Je merkt dat je geheugen hier en daar steken laat vallen.

 

Herken jij je in (sommige) van bovenstaande punten?

Ook al voldoe je niet aan de norm die wordt gedefinieerd door de Gezondheidsraad? Tijd voor actie! Aan de slag om jouw alcoholgebruik in te dammen. Hoe wij daarin een rol kunnen spelen lichten wij hieronder graag toe. Maar eerst, ter ondersteuning van je kennis over het gebruiken van alcohol, stippen we kort de gevolgen aan van overmatig drankgebruik.

Man met fles

Wat zijn de gevolgen van alcohol?

Alcohol heeft een negatieve invloed op zowel lichaam en geest.

Lichamelijk heeft het effecten op:

 • Je slaap
 • Je weerstand
 • Je gewicht
 • Je huid

Mentaal heeft het gevolgen voor:

 • Je concentratie
 • Je stemming
 • Je zelfvertrouwen


Meer over de gevolgen voor lichaam en geest hebben we beschreven op deze pagina: Effecten van 40 dagen geen alcohol gebruiken.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij geven je graag ondersteuning in het (tijdelijk) stoppen met drinken. Het is onze core business, we weten dus precies welke handvatten je nodig hebt en tegen welke uitdagingen je zult aanlopen.

We bieden je drie mogelijkheden waarmee we jouw kunnen ondersteunen om (tijdelijk) te stoppen met drinken. Namelijk:

 1. Coaching
 2. Membership online community
 3. Boek ‘Morgen stop ik echt’

 

Coaching

Misschien is de reguliere verslavingszorg net een stap te ver voor jou? Maar wil je toch graag door een deskundig persoon bij de hand genomen om het roer om te gooien? Wij bieden coachingstrajecten aan, afgestemd op jouw wensen en situatie.

Membership online community

In onze online community ontmoet je gelijkgestemden, maar heb je tegelijkertijd ook toegang tot een gedragsexpert en een slaapexpert. Samen kom je verder!

Boek ‘Morgen stop ik echt’

Alvast eens inlezen op dit onderwerp, geïnspireerd raken en kennisnemen van de neurowetenschappelijke inzichten rondom dit onderwerp? Bestel dan ons boek ‘Morgen stop ik echt’.

Naast deze opties bieden wij ook onze 40 dagen challenge aan. Meer daarover lees je op deze pagina: solifeclub.nl/40-dagen-challenge.