Ontdek onze tips om te stoppen met drinken!

Hoe je kunt stoppen met drinken? Wij geven je graag een aantal tips. Tegelijkertijd gaan we ook iets dieper in op de uitdagingen waarvoor je zult komen te staan. Met de juiste handvatten, een helder doel voor ogen, support uit je omgeving en van gelijkgestemde en een portie doorzettingsvermogen gaat het jou lukken!

Vanuit Sober in Life zetten we ons in om personen te ondersteunen die willen stoppen met drinken. Na een aantal pogingen te hebben ondernomen blijkt in de praktijk hoe lastig het is om de verleiding van een glas bier of wijn te weerstaan.

Vanuit de praktijkervaringen van onze community en de personen die we mogen coachen, maar ook vanuit wetenschappelijke expertise bieden we je graag handreikingen om een doorbraak te forceren en definitief te stoppen met drinken.

Tips om te stoppen met drinken

Redenen om te stoppen met drinken

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je graag wilt stoppen met drinken. Misschien is het wel omdat je graag wilt werken aan je gezondheid of ben je je er van bewust dat alcohol een dikmaker is, omdat het onnodige eetlust opwekt. Het kan ook zijn dat je kampt met slaapproblemen. Want alcohol zorgt namelijk voor een slechter verloop van de slaap, waardoor je overdag meer last zult hebben van vermoeidheid.

We benaderen het ook graag positief. Stoppen met drinken zorgt voor minder eetlust, een betere nachtrust, meer focus en een betere gezondheid. En daarom geven we jou graag tips om te stoppen met drinken.

Stop bord

Tips om te stoppen met drinken

In onze introductie benoemde we het al. Stoppen met drinken komt aan op het benutten van de juiste handvatten, door een helder doel te schetsen en support te krijgen uit je omgeving.

  • Formuleer waarom je wilt stoppen met drinken
  • Noteer het verloop
  • Vind steun in je omgeving
  • Ga op zoek naar vervangers
  • Zoek afleiding
  • Stel wat moois in het vooruitzicht

 

Formuleer waarom je wilt stoppen met drinken

Het is voor de ene persoon intensiever om te stoppen met drinken dan voor de ander. Maar iedereen zal zwakke momenten gaan ervaren. Daarom is onze eerste tip om op papier te zetten waarom je besloten hebt te stoppen met drinken. Last van een zwak moment? Pak je motivatie erbij en blijf bij je besluit!

Noteer het verloop

Beschrijf per dag hoe het is gegaan. Had je veel drang om een glas alcohol te gebruiken? Beschrijf dan ook de omstandigheden van die dag. Bijvoorbeeld stress, of juist geluk. Zo krijg je voor jezelf inzichtelijk wat je zwakke momenten zijn.

Vind steun in je omgeving

Je hoeft het niet alleen te doen. Betrek je familie en vrienden bij jouw proces. Zij kunnen je support geven en je aanspreken als het fout gaat, of complimenteren als het juist goed gaat. Steun uit je omgeving dient tegelijk als een sociale controle. In deze situatie heel welkom!

Ga op zoek naar vervangers

Vind je het heel lastig om te stoppen met drinken? Ga op zoek naar vervangende drankjes. Natuurlijk smaakt een mocktail net zo lekker, of geniet van het ruime assortiment 0.0% drankjes.

Zoek afleiding

Bedenk voor jezelf wat de momenten zijn waarop je snel geneigd bent om naar een drankje te pakken. En het klinkt misschien makkelijk, maar vermijd deze momenten. Zeker wanneer je net begonnen bent om te stoppen met drinken. Wanneer je al wat verder in je proces bent zul je makkelijker de verleidingen kunnen weerstaan.

Stel wat moois in het vooruitzicht

Maak afspraken met jezelf. Gaat het goed? Beloon jezelf dan met iets waar je naar uit kunt kijken. Bijvoorbeeld een middagje naar de wellness ;).

Inhoudsopgave

Uitdagingen tijdens het stoppen met drinken

Stoppen met drinken blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Sociale druk, zwakke momenten of stress zijn belangrijke oorzaken waarom er toch weer gedronken gaat worden.

Man met glas in zijn hand

Uitdagingen tijdens het stoppen met drinken

Om die reden bieden wij je, in aanvulling op de tips om te stoppen met drinken, drie mogelijkheden:

  • Boek: Morgen stop ik echt. Met verhalen uit de praktijk en neurowetenschappelijke inzichten.
  • Membership voor onze online community, waarin je met gelijkgestemden in gesprek kunt.
  • Coaching.


Benieuwd of één van deze mogelijkheden wat voor je is? Neem gerust contact op met Esther ten Hove, founder van Sober in Life. Zij geeft je graag de antwoorden op je vragen. Je kunt Esther ook volgen op Instagram, om dagelijks geïnspireerd te blijven over alle onderwerpen rondom stoppen met drinken en tips om te stoppen met drinken.