Stoppen met drinken tijdens het afvallen? Dit zijn de effecten

Op deze pagina lees je meer over de gevolgen van die het stoppen met drinken hebben bij afvallen. We zoomen in op de gevolgen van alcohol op je gewicht, maar juist ook op de positieve gevolgen wanneer je stopt met drinken.

Ook verwijzen we je graag naar onze mogelijkheden, namelijk;


Direct contact opnemen met Esther ten Hove, deskundige en founder van Sober in Life, over stoppen met drinken tijdens het afvallen?

opgestoken hand

Het drinken van alcohol heeft stevige effecten op lichaam en geest. We schreven daarover al meer op deze pagina. Een veelvoorkomende reden om te minderen of te stoppen met het drinken van alcohol is om van de nodige kilo’s af te komen. 

Alcohol maakt dik

Met de deur in huis; het eerlijke verhaal is dat alcohol dik maakt. We kennen allemaal wel de gevolgen van onze luxe westerse wereld, namelijk dat veel te veel mensen te maken hebben met overgewicht. Het nuttigen van alcohol zorgt voor een significante bijdrage aan dit welvaartsprobleem. 

Maar we willen niet alleen kijken naar de negatieve gevolgen, op deze pagina benadrukken we vooral de positieve gevolgen van stoppen met drinken afvallen. Lees je mee?

Laten we beginnen bij de kern van het probleem, waarom maakt alcohol dik? Er zijn daarvoor verschillende redenen, we nemen ze graag met je door:

 • Calorieën
 • Onnodige eetlust
 • Vet
 • Slaapproblemen
glas met drinken

Calorieën

In alcohol zitten relatief veel calorieën. Eet je een stevige en vette maaltijd dan nuttig je net zoveel calorieën als bijvoorbeeld vier glazen bier. Met het verschil dat je na het nuttigen van een stevige maaltijd niet meer verder eet, omdat je een vol gevoel hebt. Bij het drinken van alcohol treedt dit gevoel minder op waardoor je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt.

Onnodige eetlust

Iedereen die in zijn/haar jeugd is wezen stappen herkent het wel. Nadat de kroegen gesloten zijn was het de beurt aan de lokale kebabzaak om de stappende jeugd van consumpties te voorzien. En dat is een logisch fenomeen. Want drinken zorgt voor onnodige eetlust. Een reden daarvoor is dat de suikerspiegel tijdens het drinken daalt.

Vet

Wanneer je alcohol drinkt, heeft je lever de handen vol om de giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Normaal gaat je lever ook aan de slag met het vet van je eten, maar daarvoor heeft je lichaam tijdens het drinken van alcohol te weinig slagkracht. Het opgeslagen vet zorgt voor de typische bierbuik.

Slaapproblemen

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar ook het hebben van weinig slaap zorgt ervoor dat je ongezond eet. En dat zorgt weer voor onnodige kilo’s. Nu denk je wellicht; na het drinken van alcohol slaap ik juist makkelijk. Dat klopt, maar het verloop van de slaap is daarna slechter dan wanneer je niet gedronken hebt. Overdag zul je daarom meer last hebben van vermoeidheid. Je snapt, dat draagt niet bij aan de positieve gevolgen van stoppen met drinken afvallen.

stopbord en een blauwe lucht

Inhoudsopgave

De voordelen van het stoppen met drinken

We draaien deze negatieve gevolgen van het drinken van alcohol graag om. Wat levert het je op als je stopt met drinken. Wat zijn de gevolgen van stoppen met drinken als je wilt afvallen. We zetten het voor je op een rijtje:

 • je nuttigt minder dikmakende calorieën,
 • je verliest je niet in een eetlust na het drinken,
 • je geeft je lever alle ruimte om aan het werk te gaan met het verwerken van de vetten van je eten,
 • je geniet een betere nachtrust. Waardoor je fitter bent, een betere concentratie hebt, maar wat ook zorgt dat je daardoor geen/minder lust hebt tot ongezond eten.

Stoppen met drinken is een uitdaging

Zeker is het feitelijk waar dat het stoppen met drinken deze positieve effecten heeft. In de praktijk horen we echter over veel blokkades waardoor het stoppen met drinken niet of slecht lukt. 

Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de sociale druk uit je omgeving om toch een glas alcohol te nuttigen. Drinken zit namelijk verweven in onze cultuur waarbij het lijkt te horen bij gezelligheid. 

Een andere uitdaging is het zogenoemde compenserenMensen die stoppen met drinken zoeken vaak opvulling in het gebruik van andere consumpties die ook slecht zijn voor de kilo’s.

opgestoken hand

Zo ga jij je doelen halen

Om je tot steun te zijn in deze uitdagingen en te zorgen dat jij je doelen haalt, bieden wij je verschillende handvatten. Namelijk:

 • Membership van onze online community met gelijkgestemden.
 • Coaching waarbij je met een deskundige aan de slag gaat om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
 • Ons boek ‘Morgen stop ik echt’, boordevol inspiratie en nuttige inzichten.


Meer weten over dit onderwerp; stoppen met drinken afvallen? Neem dan contact op met deskundige en founder van Sober in Life: Esther ten Hove.