Benieuwd naar de effecten van 40 dagen zonder alcohol?

Gezelligheid. Een typisch Nederlands woord, vervlochten met onze cultuur. Positief toch? Gelukkig kunnen we dat grotendeels beamen. 

Maar het is bekend dat elk voordeel ook een nadeel heeft. In het geval van gezelligheid is het ons automatisme om ‘gezelligheid’ te koppelen aan alcoholgebruik. Maar wat zijn effecten van 40 dagen zonder alcohol?

Op deze pagina geven we antwoord op de 40 dagen zonder alcohol effecten en benoemen we acht positieve effecten voor je lichaam en geest. Ook geven we toelichting op onze membership- en coachingsprogramma’s.

Direct contact met Esther ten Hove, deskundige en founder van Sober in Life, over de 40 dagen zonder alcohol effecten?

Voeten in het gras

Waarom drinken we teveel?

Voordat we ingaan op de 40 dagen zonder alcohol effecten reflecteren we op het overmatige drankgebruik. Alweer enkele jaren geleden heeft de overheid besloten om de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik te verleggen van 16 jaar naar 18 jaar. 

Wat ons betreft een goede stap in de juiste richting. De praktijk is helaas weerbarstiger. 

Een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel wees uit dat meer dan de helft (56%) van de ouders hun kinderen al voor hun achttiende levensjaar alcohol laten drinken. 

Vanuit onze gewortelde overtuigingen dat gezelligheid is gekoppeld aan alcoholgebruik krijgen grote aantallen jongeren deze gewoonte al, als het ware, met de paplepel ingegoten.

Man denkt na

Uit een onderzoek van Trimbos blijkt bovendien dat jongeren die drinken in de meeste gevallen fors teveel drinken. 

Zo blijkt dat 70% van de minderjarigen soms op een avond meer dan vijf glazen nuttigt. Meer dan 20% van deze groep drinkt in het weekend meer dan 10 glazen. Dat alcoholgebruik voor jongeren absoluut not done is onderstrepen we graag door te verwijzen naar deze video.

Kortom. Een belangrijke reden waarom we massaal (te)veel alcohol nuttigen is hardnekkig. Het begint al op te jonge leeftijd, vanuit de gedachten dat het hoort bij gezelligheid.

Nederlanders en hun alcoholgebruik

Het goede nieuws is dat we wereldwijd minder gaan drinken. Ook in Nederland zien we die trend gelukkig meer en meer. 

Opvallend zijn de bijbehorende cijfers. Zo blijkt dat vrouwen de juiste trend, wat ons betreft, te pakken hebben. Er zijn steeds minder vrouwen die alcohol drinken, degene die drinken gaan ook minder drinken.

Bij de mannen lijkt het alcoholprobleem hardnekkiger. Wel zijn er steeds minder mannen die alcohol nuttigen, maar degene die het nuttigen gaan door de loop van jaren fors meer drinken. In zes jaar tijd betrof dit een stijging van bijna 10%.

Inhoudsopgave

40 dagen zonder alcohol effecten

Overweeg je 40 dagen (of langer) geen alcohol te gebruiken? Lees hieronder de 40 dagen zonder alcohol effecten en wordt bevestigd in je keuze om voorlopig van de alcoholische dranken vandaan te blijven.

  • Lichamelijke gevolgen
  • Mentale gevolgen
Voeten in het gras

40 dagen zonder alcohol - Effecten op je lichaam

Slaap

Door alcohol te laten staan is de kwaliteit van je slaap beter. Daardoor voel je je overdag meer fit. Dat straalt vervolgens door naar je hersenen. Dus ook in het dagelijks functioneren ben je scherper van geest.

Weerstand

Geen alcohol drinken is beter voor je weerstand. Je wordt minder snel ziek. Als je ziek wordt, heb je er minder last van.

Gewicht en huid

Alcohol is bijzonder ongezond en heeft een slechte invloed op de kilo’s. De effecten van 40 dagen zonder alcohol zal je daarom ook op een positieve manier merken in je lichaamsgewicht. Bovendien is het beter voor je huid.

Kortom. Lichamelijk gezien zijn de 40 dagen zonder alcohol effecten goed voor:

  • Slaap
  • Weerstand
  • Gewicht
  • Huid
  • Lever
Vrouw geniet van rust

40 dagen zonder alcohol - Mentale gevolgen

Ook voor je mentale welstand heeft 40 dagen zonder alcohol positieve effecten. Je zult je beter in je vel voelen en blijer zijn. Het geeft meer zelfvertrouwen. Gebruik van alcohol daarentegen zorgen voor negatieve en sombere gevoelens. Zoals eerder aangestipt voel je je ook fitter en daardoor scherper van geest.

Kortom. Mentaal gezien zijn de 40 dagen zonder alcohol effecten goed voor:

  • Concentratie
  • Stemming
  • Zelfvertrouwen


Deze voordelen zijn wat ons betreft alleen maar winst. Tegelijkertijd weten we vanuit de praktijk en de praktijkverhalen die we dagelijks horen van onze community, dat een aantal factoren zwaar wegen om daadwerkelijk voor langere periode te stoppen met alcohol. Maar niets is onmogelijk en bieden ondersteuning met deskundige professionals.

40 dagen zonder alcohol! Ready for this?

Wij helpen je graag met deze uitdaging en weten zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen! Wel weten we uit de praktijk dat het heel belangrijke is om de juiste begeleiding te genieten. Afgestemd op de wensen van onze klanten bieden we daarom twee producten aan: Een membership van onze online community en coaching.

Membership

In onze online community komen deskundigen en gelijkgestemden bijeen. Zo kun je vragen stellen aan slaapexpert Mark Schadenberg en gedragexpert Paul Smit. Ook blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten en evenementen. Maar bovenal ontvang je uit de online community inspiratie en motivatie. En dat voor slechts € 8,95- per maand, natuurlijk maandelijks opzegbaar.

Coaching

De koe bij de hoorns pakken en stevig werken aan jezelf? Kies dan zeker voor één van onze coachingstrajecten. We bieden diverse pakketten aan, voor ieder wat wils. Met elkaar gaan we voor jouw doelen. Bovendien ontvang je laagdrempelige begeleiding via WhatsApp, voor de periode dat jouw coachingstraject duurt.