Make it a December to remember…

kerstballen in boom vanaf onder

En dan letterlijk… Laten we december proberen te onthouden! Ik weet nog goed dat die feestdagen altijd in een roesje aan me voorbij gingen. Was het nou 1e of 2e Kerstdag? Met bonkende hoofdpijn opstaan om het ’s avonds dan maar weer te verdoven met een glas (lees fles)… (ok, lees flessen) wijn.

‘I don’t need another drink’ – said not me last night
Om nog maar niet over 1 januari te beginnen… De eerste dag van het jaar konden we meestal beter overslaan. Die stond namelijk bol van misselijkheid van al die shotjes ‘die ik moest drinken, anders doe ik niet leuk mee’, krankzinnige hoofdpijn, een onverzadigbare dorst en bovenal; een gigantisch schuldgevoel tegenover mezelf en iedereen die ik voor schut had gezet. Verheugde ik me daar elk jaar weer op? Hoe vaak heb je al je gezins/familieleden bij elkaar? Dat is misschien maar een paar keer per jaar. Waaronder met Kerstmis en/of Oud&Nieuw en het enige waar het mij om ging was drinken en verdoven… Soms al vanaf het middag uur. Doodzonde, maar ik vond vast dat ik een leuke tijd had op dat moment.

Keep sober and jingle on!
Mijn eerste alcoholvrije kerst weet ik ook nog goed. Iedereen van mijn familie was zo begripvol en boden massaal aan solidair met mij te zijn door ook niet te drinken. Ik weet nog dat ik het toen enorm gewaardeerd heb. Ik weet ook nog dat ik op een oneindig roze wolk zat omdat ik mijn vriend net had ontmoet (bij een NA-meeting, en ja we zijn nog steeds samen, dus ja, het gaat ook wel eens goed ;-)). Kortom: mijn december kon eigenlijk sowieso niet meer stuk. Later, toen die roze wolk in kleur afgenomen had (laten we het netjes houden) en ik wat langer niet dronk merkte ik dat ik het vervelend begon te vinden als mensen expres niet dronken in mijn bijzijn. Klinkt egoïstisch, hè? Het voelde voor mij alsof ik een patiënt was. Iemand waar we altijd rekening mee moeten houden. Het enige wat ik wilde was normaal zijn. Jeetje, wat heb ik het daar lastig mee gehad.

Goed, ik dwaal af. Mijn advies tijdens de feestdagen zou zijn om te proberen oprecht te genieten van het samenzijn met je geliefden. Probeer je aandacht bij elk gesprek te hebben. Geef iemand een complimentje, glimlach eens naar iemand op straat. Dit zijn allemaal hulpjes om je blij te laten voelen. Focus niet op het drinken, maar op je gezelschap, het eten of de omgeving waar je bent. En luister, er heeft echt nog nooit, echt nog nooit iemand spijt gehad dat ‘ie niet dronken was als ‘ie de volgende dag wakker wordt. Je bent zo f*cking trots na die feestdagen. Geloof me, er zijn zoveel mensen die je dit niet nadoen. Zo bijzonder eigenlijk dat ik zulke fijne dagen altijd zo verdoofde.

If you can dream it, you can do it!
Kort verhaal kort: Zet die sauvignon-teddybeer van je schoot, omarm de mensen om je heen, onthoud deze december, haal eens een paar keer diep adem, EN GA ERVOOR!
JEKANHETJEKANHETJEKANHETJEKANHETJEKANHET :-).