My brain doesn’t like to be quiet
Ik moet al glimlachen als ik alleen al dénk aan het schrijven van dit blog. Ik word dus heel erg blij van het brein. Dit is zo’n fascinerend orgaan, het meest complexe orgaan dat je prachtige lijf rijk is :-). Als je op deze website belandt bent omdat je vindt dat je teveel drinkt, of al gestopt bent om bepaalde redenen, dan heb jij hoogstwaarschijnlijk een hyperactief brein! Al die gevoelens die we moeten verdoven beginnen met gedachten, en die gedachten produceer je in je brein! De laatste maanden heb ik er ontzettend veel over gelezen en gehoord. Er is weinig wat ik interessanter vind…
Uh, ja.. OK. De wikkel van een Tony Chocolony komt in de buurt ;-).
Enfin, ik zal je proberen een klein beetje bij te brengen over hoe die hersenpan in elkaar zit.

Make friends with the crocodile…
Het brein is verdeeld in 3 delen. Het reptielenbrein (de oudste kanjer), het zoogdierenbrein, en het mensen brein (ook wel neo-cortex genoemd, maar dit is dus de nieuwste kanjer). 
Je reptielenbrein is redelijk simpel ingesteld en wil enkel & alleen overleven. Deze makker denkt alleen: ‘kan ik het eten?’ of ‘kan ik er seks mee hebben’? Het reptielenbrein draait op routine. Nieuwe dingen, zoals nieuw gedrag of nieuwe patronen, zal het reptielenbrein proberen te omzeilen en verwerpen. Dit brein is wel enorm belangrijk want hij zwaait ook de scepter als het gaat om jouw bloedsomloop, hartslag en ademhaling. Let op: het reptielenbrein onthoudt niks en doet alles op de automatische piloot en opereert eigenlijk alleen in het onbewuste. Voorbeeldje; je kan naar je werk rijden, een liedje meezingen met de radio én een boodschappenlijstje bedenken in je hoofd. Mede mogelijk gemaakt door je reptielenbrein en haar (automatische) piloot.

You make my dopamine level go all silly…
Dan het zoogdierenbrein; als ik aan dit gedeelte van de hersenen denk, denk ik wel eens aan een puppy. Een klein, speels hondje wat alles voor elkaar krijgt. Ik zal je uitleggen waarom. 
Dit brein is ons emotionele brein. In dit brein koppelen we zintuigelijke info (dus smaak, geluid, wat we zien en voelen) aan emotie. Je kent het allemaal; je hoort een liedje op de radio wat je tijdens een fijne vakantie veel luisterde, en je krijgt een glimlach op je gezicht. Je voelt je dus even fijn bij het plotseling horen van dit nummer. Dit werkt ook andersom: als jij in een bepaalde ruimte een muis hebt zien lopen, en je komt jaren later in die óf een soortgelijke ruimte, zal je altijd weer het gevoel van angst ervaren. Wat het zoogdierenbrein vooral doet is fijn gedrag herhalen. Zodoende houden we allemaal van lekker eten (heb je die Tony weer), seks en knuffelen. Dit brein zorgt voor het uitdelen van dopamine, waardoor je je extra gelukkig voelt. Het probeert onplezierig gedrag te vermijden zoals angst, pijn en verdriet. Mede door dit brein voelen we ons fijn in sociaal gezelschap en ook hier krijgen weer een beloning voor in de vorm van Lien Dopamien ;-).

Common sense is not so common…
Ten slotte nog je nieuwste en jongste brein: Neo Cortex oftewel ‘het mensenbrein’. Deze is misschien wel het meest interessant want deze probeert die andere 2 doorgaans op te fokken. Het mensenbrein laat ons rationeel denken. Wat maar goed is ook, want anders zouden we niet in een snoepjeswinkel kunnen lopen zonder alles op te eten, of langs een mooie vent (of vrouw) lopen en er niet bovenop springen. Tsja, ik zeg het maar gewoon zoals het is ;-). Hier zit onze rem, hier maken we ‘weloverwogen’ beslissingen. Je kent ze wel: ‘in januari ga ik echt stoppen met drinken’ of ‘na deze Tony Chocolony/pizza/afhaalmaaltijd ga ik gezond eten’. Ook uitdrukking: ‘Als je gewoon even je gezond verstand gebruikt…’ komt je vast bekend voor. Daar wordt de neo-cortex mee bedoeld. 

I think it’s just a joke
Nu het mooie (en hilarische) gedeelte van dit hele verhaal. Deze 3 delen zijn continu met elkaar in gesprek (of gevecht). De hele dag zit je met je Neo Cortex te bedenken dat je vandaag NIET gaat drinken. ‘S ochtend is je N.C. (sorry, beetje lui) het meest fit en scherp. Nee zeggen gaat je dus gemakkelijk af en je kunt easily weerstand bieden tegen wat je reptielenbrein en zoogdierenbrein je proberen wijs te maken. Wanneer de dag vordert, je hebt hard gewerkt, zal je merken dat het steeds lastiger wordt om het vast te houden. Het reptielenbrein vertelt je alleen maar dat je vooral gewoon moet doen wat je altijd doet (dus drinken), en je zoogdierenbrein heeft zin om zich goed te voelen en gaat dus heel erg ‘aan’ op alcohol. Er zijn trouwens mensen die helemaal NIET ‘aan’ gaan op alcohol. Die zullen dus ook nooit verslavingsgedrag laten zien. Hierover een andere keer meer. 
Anyway, je N.C. wil het vandaag niet, maar je andere 2 kanjers winnen het. Je ziet jezelf naar de koelkast lopen, schenkt dat glas wijn in en het is gebeurd. Balen, niet gelukt, bah bah. Je voelt je de hele avond shit… Neeeeeeeeeee, dat is dus niet zo! Want wat doet die verdomd slimme N.C? Die gaat het goed zitten praten! ‘Ach, zo erg is het allemaal niet. je hebt hard gewerkt. je hebt het echt zó verdiend’!!
We. houden. onszelf. zo. ontzettend. voor. de gek.

Finally, in conclusion, let me just say this…
De moraal van het verhaal is, dat als je jezelf nieuw gedrag aanleert, je wil dat het in je reptielenbrein komt. Dit kan alleen door niet te zeggen: ‘Ik mag niet drinken’. Je brein signaleert het woord ‘niet’ namelijk niet. Bedenk iets wat je in plaats van kan doen. ‘Als ik zin heb in een glas wijn, neem ik een jasmijn thee’. Doe dit vaak genoeg (gemiddeld zo’n 66 keer) en het zit in je reptielenbrein. De volgende keer is het niet je neo-cortex die die thee gaat zetten maar je reptielenbrein, en daar gaat het dus bijna niet meer uit. 
Disclaimer: bij verslavingsgedrag is de oorzaak van het willen verdoven veel belangrijker. Waarschijnlijk ga je binnen no-time een ander middel gebruiken wanneer je enkel bovenstaande toepast en niet de oorzaak aanpakt.Het is puur gebruikt als voorbeeld.

Is het je zo een beetje duidelijk? Voor mij was dit een giga eyeopener. Ik stel mezelf vaak de vraag: ‘is dit mijn reptielenbrein, zoogdierenbrein óf wil ik dit echt?’ 

Waar ik deze wijsheid vandaan heb? Veel ervan komt uit het boek: ‘Veranderen voor Luie Mensen’ van Paul Smit & Ayca Szapora. Te bestellen via DEZE LINK.